lördag, juli 29, 2006

Kändis i andra hand

I veckan var det femtio år sedan fartygen Gripsholm och Andrea Doria kolliderade. Inte lika stort och mytomspunnet som Titanics undergång, men såpass stort att Göteborgs-Posten uppmärksammade det. Jag skulle i och för sig tro att dagens tonåringar knappt hört talas om denna olycka, än mindre bryr sig.

I mina öron har namnet Andrea Doria en närmast mytisk lockande klang. Det var ju mycket riktigt också just Andrea Doria som sjönk, medan fartyget med det mer klämkäcka namnet Gripsholm till och med kunde ta sig för egen maskin in till hamnen i New York. Klart man står på de sjunkna skeppens sida.

Men så slår det mig att jag inte har en susning om vem denne Andrea Doria var, personen alltså, för man måste ju ha uppkallat fartyget efter någon celebritet, någon som numera paradoxalt nog får stå i skuggan av ett fartyg med sitt eget namn. Vilket öde. Men det drabbar ju få och dessutom vanligen döda personer som väl sällan i levande livet suktade efter berömmelse för dess egen skull.

Det är ju knappast så att någon redare skulle få för sig att döpa sin nya oljetanker till 'Big brother-Jessica' och att den sedan förliser på ett så spektakulärt sätt att alla bara minns fartyget 'Big brother-Jessica' och totalt har glömt bort puckobruden i huset. Men man kan ju alltid hålla tummarna.

Intressant nog finns det både en artikel om Andrea Doria och en om Doria, Andrea i uppslagsboken. Den första, den om fartyget nämner inte ens den italienska furste och sjömilitär som bar namnet. Han hade tydligen makten i Genua på 1500-talet men numera ligger han snarare på botten av Atlanten.

Edit: Och det svenska fartyget hette Stockholm. Jag låter ovanstående kvarstå som påminnelse om de spratt minnet kan spela en.

2 Comments:

Blogger Per Westberg said...

Hej
Båten som Andrea Doria krockade med var inte Gripsholm. Det var Stockholm.

6:39 em  
Blogger vaskrensarn said...

Hoppsan! Så rätt.

12:53 fm  

Skicka en kommentar

<< Home