torsdag, augusti 10, 2006

Tältarkitektur

Det fanns en tid då man brände av en film och efter några förväntansfulla dagar insåg hur tokusel man var som fotograf. En av den dödsdömda fotoindustrins sista innovationer var engångskameran. Jag använde en sådan ett flertal gånger i Roskilde. Det är inget ställe dit man drar en systemkamera med en rik objektivflora, om man nu hade haft en sådan. Tvärtom är det ett tillfälle då man kan realisera alla korkade fyllefotoidéer: Vad händer om jag trillar raklång och tar fotot precis innan jag når marken? och liknande idiotier. Det känns verkligen avlägset nu eftersom alla försök kan göras av var och ens mobil. Men trots alla möjligheter att ta kort, har de tagna korten blivit bättre? Tror inte det.

Men en sak är påfallande när man kollar på Roskildekort mellan åren 91-05. Förutom att all camping har pressats åt sidorna likt en verklighetsefterapande gestaltning av en tandkrämstubs leverne och död så syns att tälten inte längre är av snubbla-på-lina-varianten med en massa linor utan numera dominerar kupolvarianten.

Ack hur många gånger har man inte varit ute på tjuvjakt nattetid efter tältpinnar att ersätta de som andra snubblat bort eller stulit? Nuförtiden finns det inga linor att snubbla på, inga pinnar att oavsiktligt smätta upp. Grannsämjan/osämjan har fått sig en törn, man kan numera festivalcampa utan att ens kontakta sin granne i ett så simpelt ärende som vad som hände med tältpinnarna. Trist.

Man ser på foton från, säg 93-94 att den gamla tältsorten dominerade. Från, säg 97-98 verkar kupoltälten ha tagit över. Man kan ana att någon har blivit miljonär, i alla fall om denne någon haft vett nog att patentera sin tältinnovation.

Man skulle kunna datera fotona i stil med 12 f. Ku och 3 e.Ku. eftersom kupolövergången är så markant. Likt vår frälsares uppdykande är dock kupolövergången svårbestämd. Men det finns hopp för diggare av old-schooltält. Kolla in vilken jordbävnings/katastrof-händelse var som helst på jordklotet. De prånglar fortfarande ut lintält till de överlevende. Inte nog med att anhöriga dör i en katastrof, grannen snubblar på min tältlina också.

Men om några år så kommer inte bara fulla ungdomar i Roskilde att ha tillgång till kupoltält, snart har nymodigheten nått även nått planetens trashankar. I den givna succesionsordningen utbreder sig nymodigheterna på denna vackra planet.