onsdag, augusti 23, 2006

Det spanska rymdprogrammet

När kineserna för några år sedan skickade upp ett par gubbar i rymden kallades dessa av okänd anledning för 'taikonauter'. Naturligtvis är inte anledningen okänd för den inhemska befolkningen, men vi västerlänningar fick aldrig någon förklaring till detta okända begrepp. Räcker det inte med orden astronaut och kosmonaut eller måste varje språkområde ha sitt eget ord?

För oss som genomled Janne "Loffe" Carlsson:s rolltolkning när han rantade runt som pappa Taikon i tv-serien om Katizi är det givet att tänka på Birros film 'Den förste zigenaren i rymden' när de kinesiska rymdflanörerna omnämns.

Men hur är det med alla spansktalande människor? Om trettio-fyrtio år är de i majoritet i USA. Det börjar således bli dags att visa var skåpet ska stå. När kommer den första tortilla-raketen att skjutas upp? Spanjorerna var pionjärer när det gällde att utforska främmande kontinenter och underkuva försvarslösa folk. Så varför inte i rymden? Varför har de tappat geisten?

Ett möjligen oväntat uttalande från en så design- och modelikgiltig person som jag:

De spanska conquistadorerna som härjade i Sydamerika på 1500- och 1600-talet hade enastående vackra hjälmar. Tyskarnas pickelhuvor är inte heller dumma, men kanske har tiden sprungit ifrån dem. Inte ens de mest vedervärdiga mc-gäng bär längre pickelhuva och sedan hundra år tillbaka inte heller den svenska snuten. Conquistadorhjälmen har dock aldrig tagit sig in i mc-världen, vad jag vet. Smederna i Toledo hade väl för dåliga kunskaper i aerodynamik när de designade den. Dessutom består den väl, såvitt jag vet, bara av plåt utan minsta plats för stoppning. Men vackert rundade former har den och därtill spetsar värdig en etruskisk vassflotte. Eller så. Några praktexemplar skymtar i filmen 'Aguirre - Guds vrede".

Slut på hjälmsnack.

Skulle inte länderna i det spanska språkområdet kunna hjälpas åt i en enad kraftsamling och skicka ut någon Almodòvar-designad bögleksaksliknande fallosmodul i omlopp kring den här döende planeten? Det vore en vacker gärning.

Oj! Nu är det visst 'Top model special' på tv3 med Tyra Banks. Måste gå och stänga av.

På fredag är det förresten fem år sedan sångerskan Aaliyah dog i en flygkrasch. Snålheten bedrog visheten då hennes manager propsade på att ett överlastat plan med folk och materiel från en videoinspelning mot pilotens vilja skulle lyfta. Några lysande r&b-singlar till trots tänker jag främst på henne som en av de sista som lämnade planeten i en "vanlig" flygkrasch utan spekulationer, den sista innan den stora. Hon var alltså en av de sista som gick hädan ovetande om att nästa kraschande plan två veckor senare skulle platta till två höghus i NYC.