fredag, april 07, 2006

Inte gifta sig för pengar

Varför inte så här otippat slå ett slag för kärleken och dessutom lära ut ett ord som kanske kan komma att dyka upp på högskoleprovet.

Ordet är 'morganatisk'. Ett äktenskap kallas morganatiskt om det ingås mellan en man av hög börd och en kvinna av låg börd, när hon och eventuella barn på grund av sin låga status inte får ärva makens titel.

Otidsenligt, visst, men så länge otidsenliga företeelser som monarkier finns så kan detta vara bra att känna till.

Förresten får inte kronprinsessan Victoria gifta sig med vem hon vill, så helt inaktuellt är ordet tyvärr inte.

Österrikes ärkehertig Franz Ferninand som blev skjuten i Sarajevo 1914 levde i ett morganatiskt äktenskap som var mycket lyckligt. Det brukar ju bli så när man gifter sig med den man vill.

Det var förresten nära att mordet aldrig blivit av. De serbiska konspiratörerna led alla av tuberkulos och visste att de skulle dö inom några år, inget att förlora. Den första skytten missade och kortegen med ärkehertigen ändrade väg för att ta FF till ett sjukhus. Han som skulle komma att skjuta FF, Gavrilo Princip, trodde att det hela var avblåst och gick in i en affär för att köpa mat, kom ut, såg ekipaget passera och sköt ihjäl ärkehertigparet mer eller mindre av en slump. Han hade då inte fyllt 21 och kunde inte dömas till döden. All heder åt Österrike med sådan lagstiftning redan för hundra år sedan. George W Bush skulle ju ha stekt även ett spädbarn i den elektriska stolen på de premisserna, men så är han ju också en idiot. Detta bekräftas av hans djupa religiositet.

Gavrilo Princip dog i TBC några år senare i den garnisonsanläggning som ett par decennier senare skulle figurera som mönsterkoncentrationslägret Theresienstadt.

Det var som fan. Jag brukar sätta igång att skriva något i förvissning om att tankarna förr eller senare skenar iväg åt ett intressantare håll. Nu håller sig allt på plats och inga fruktbara tankeassociationer dyker upp: Serbiska krypkyttar -> Ragnar Skanåker -> OS -> Frank Andersson -> Trollhättan -> Fallens dag -> Fallos -> Frank Andersson igen -> Stenmark -> mössa -> löss -> slösa (vänder på bokstäverna) -> elransonering -> tvätt utan tvål -> tvålflingor -> snö, ni märker, snart Stenmark igen, jag kommer ingen vart.

Jag känner sympatier både för Franz Ferdinand och Gavrilo och skulle ge bra mycket för att se deras häpna min ifall de fått skåda in i dagens värld, kanske bäst symboliserad, när allt kommer omkring, av när Big brother-Jessica suger av sin tredje tredje kille live i tv.