fredag, februari 17, 2006

Data-lepra

Spetälska var en förfärlig sjukdom. Känsel försvann i kroppsdelar, i värsta fall satte förruttnelse in och de föll av. Namnet kommer faktiskt från 'hospital' (spit=spet). Medeltidens sjukhussjuka alltså. Numera säger man lepra. Sjukdomen är fortfarande förfärlig men idag finns det bot. Det lär vara en av de minst smittsamma sjukdomarna som finns och den har en väldigt lång inkubationstid. Det gör den väldigt lömsk. Man kan kan leva tätt inpå en leprasmitta innan han/hon fått symptom och därmed ha blivit smittad och dessutom fört smittan vidare utan att förstå vad som hänt. Omöjligt att skydda sig emot. Kroppsdelar degenereras innan man hunnit bli på sin vakt.

Under medeltiden levde människor tätt inpå varandra och folk smittades i parti och minut av denna lömska sjukdom. Det finns forskare som tror att om inte digerdöden hade "rensat ut" bland samhällets svaga (bland dessa de leprasmittade) så hade lepran på sitt lömska sätt brett ut sig och kanske i långa loppet orsakat mänsklighetens undergång. Fan tro't.

Efter digerdöden skapades ett avstånd mellan de överlevande (få av dessa var leprasjuka), folk bodde inte längre så tätt inpå varandra. Europa fick en liten respit.

Så.

Jag får känslan av att Microsoft är vår tids spetälska i datavärlden. Det finns datavirus som slår till snabbt. Larmet går och uppgraderingar av programvaran ska förhoppningsvis skydda oss. Men vad skyddar oss mot data-lepran, Microsoft, som sakta kväver allt annat liv, utan att vi är på vår vakt? Det finns ju knappt några alternativ till skiten, i alla fall inte för den stora majoritet som vare sig kan eller vill sätta sig djupare in i datavärlden. Och det ska de inte behöva göra. Saker och ting ska jag fungera, men det gör det inte om man har drabbats av data-lepra: Microsoft.

Varför accepterar människor att det plötsligt tar flera minuter för datorn att bli funktionsduglig efter att man satt igång den? Varför hänger sig datorn på vissa internetsidor? Varför undrar ingen varför msn i dessa tider av övervakning "generöst" tillhandahåller nästan obegränsat med utrymme för mejl? Andra orsaker än att W Bush vill övervaka, någon?

Hade det rått fri konkurrens bland mjukvaruföretagen hade datorn varit funktionsduglig en sekund efter att man tryckt på "ON".

Jag väntar på en gudasänd dator-digerdöd som kan rensa bort Bill Gates och hans nattståndna anhang.