onsdag, februari 15, 2006

New York, New York

Jag såg King Kong igår, originalet från 1933 alltså, som Cinemateket visade på Drakens stora duk. En av filmens två regissörer, Merian C. Cooper, lär ha sagt till den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Fay Wray: "Du ska få spela mot den största manliga stjärnan i Hollywoods historia." (citat ur Gravitationens regnbåge av Thomas Pynchon).

Effekterna var imponerande om man betänker när filmen gjordes. Jag måste ändå säga att många av dagens digitala effekter än så länge käns lite småtaffliga, de med.

För fajtscenerna gjordes små modeller av gorillan -- för det är väl ändå en sådan, om än groteskt stor -- och dinosarierna. Man tog en bild, knådade om djuren en smula, tog en bild till o.s.v. Tidsödande, men det är väl så Wallace & Gromit och andra lerfilmer görs än idag. Som tropisk regnskog i bakgrunden användes i vissa fall vanliga växter, vilket kunde få i efterhand komiska effekter. Under en tagning, bild för bild, av ett slagsmål gorilla vs. skräcködla användes bland annat en gullviva som kuliss, men ingen noterade att den hade knoppar på väg att brista ut. Efter en dags omständliga tagningar under varmt strålkastarljus hade gullvivan så sakteliga slagit ut, utan att någon märkt det. Det upptäcktes först när man kontrollerade dagens arbete på kvällen, då blomman nu när filmen spelades upp i högt tempo slog ut i full blom på ett par sekunder och naturligtvis "stal" hela scenen, varför hela rasket måste göras om.

Från klättring på skyskrapor till hip-hop. P3 hip-hop sände från New York igår kväll, eller var det något jag missuppfattat. Hur som helst listades de tjugo bästa hip-hop-låtarna som handlade om staden. Jag gjorde mig beredd att gnissla tänder inför befarad historielöshet, men blev faktiskt glatt överraskad då de hade placerat måste-låten "New York, New York" med Grandmaster Flash and the furious five på en hedrande andraplats. Skönt.

Namnet på staden New York kommer naturligtvis från staden York i England som i sin tur vikingarna lär ha uppkallat efter en liten håla kallad Jörvik i Bohuslän. Tanken svindlar. Å andra sidan hittar jag inget Jörvik, Gjörvik eller Jorvik på kartan.