söndag, oktober 22, 2006

Mjölkvägen

Även om astrologi är något i hästväg urbota dumt och hovastrologerna sedan länge har ersatts av börsanalytiker så är det något med stjärnbilder som fascinerar.

Runt omkring i världen har människor i alla tider glott på stjärnor och uppenbarligen har det i alla eller åtminstone de flesta kulturer hittats på stjärnbilder. Några, som Karlavagnen och Orion verkar alla ha klumpat ihop till en och samma bild oavsett var på klotet man befann sig, sedan om man tyckte det såg ut som en kundvagn, en yxa eller en skopa, det varierade. Andra stjärnbilder överlappar varandra i olika kulturer.

Men hade stjärnbilderna inte funnits idag så tvivlar jag på att någon nu levande människa skulle ha tid, ork eller ens uppfinningsfömågan att hitta på dem. Jösses vad man kunde hitta på förr av ett sådant begränsat utbud av stimuli, att tänka sig att små ljuspunkter sammanbundna med varandra till, i ärlighetens namn, rätt taffliga avbildningar.

Fast kanske inte. Karlavagnen är ju rätt tydlig. Jo, jag ändrar mig. Fast det är väl just Karlavagnen och Orion som förtjänar att kallas bilder. Resten har antagligen hittats på av klåpare, wannabes som påstått sig se både det ena och det andra upp i skyn för att göra sig märkvärdiga. Den som tycker sig se en jungfru när han glor på stjärnbilden med samma namn är antagligen en latent sexförbytare.

Och varför heter det Vintergatan?