söndag, juli 30, 2006

Bäckmumier

I en bäck längs sidan av USA:s enda aktiva vulkan, Mount St. Helens, uppe i staten Washington på västkusten har man hittat mumifierade indiankroppar, en parallell till de fynd som gjorts i Pompeji eller kanske till och med allas vår egen Bockstensman, om man så vill.

Det rör sig om människor som överraskats av ett plötsligt vulkanutbrott och i hettan sökt sin tillflykt till bäcken. Man kan tänka sig att de möjligen ett kort tag försökt hålla sig under ytan och andas genom ett vasstrå innan giftiga gaser tog deras liv. I den fasansfulla värmen kokade till slut vattnet i bäcken bort, kropparna mumifierades och några år efter utbrott rann vattnet åter i bäcken:

http://www.sciam.com/article.cfm?chanID=sa003&articleID=0007E984-47D2-14C1-87D283414B7F0000

Kroppar i det här skicket beräknas kunna klara sig upp till 80000 år innan de helt eroderats bort av vattnet, även om kol-14 mätningar visar att dessa bara är drygt 3000 år, ungefär jämngamla med pyramiderna i Egypten.

Den där vulkanen exploderade ju för övrigt 1980 och alla miljoner (miljarder?) ton sot som vräktes upp i atmosfären lär ha bidragit till att den sommaren var en av de kallaste och regnigaste i mannaminne.

Inget går upp mot en rejäl naturkatastrof. Viva Krakatau!