söndag, december 17, 2006

Ja tvoj sloga, ja tvoj robotnik

Vad jag blir less på korkade människor som tror att det går att tälja guld med smörkniv (eller smör med täljkniv, eller något värdefullt grundämne, i alla fall, med en kass kniv (ej gjord av Sohlingen-stål))

Ungefär som när allmänheten fick möjlighet att köpa teliaaktier år 2000. Hur fan kan man vara så dum att man tror att man kan göra ett klipp när alla säger att det är ett klipp och alla har möjlighet?

Stön!

Nu var det jobb-bilagan i GP där två puckobrudar har undersökt möjligheterna för Nöjesguiden att eteblera sig i Köpenhamn. Men hallå! Systertidningen Natt & Dag har väl funnits i minst tio år i både Oslo och Köpenhamn. Sedan är det väl inte en alltför avancerad marknadsundersökning att åka ner till Köpenhamn ett par dagar, kolla läget, och åka hem igen. Inget man inte kunde rota fram på nätet.

Jag ska inte vräka mer skit över de stackars töserna, mer isåfall över hela det här tankesättet, vida utbrett i ekonomkretsar, att man kan ta valfri rörelse i valfri näringsgren, omstöpa hela rasket enligt senaste marknadsföringsgiven och sedan hösta in vinsten.

Hur kan folk tro att det är så jävla lätt? De tror att man kan lära sig något generellt grepp på en kvällskurs och sedan välta kassorna i gamla stofila branscher (vilka nu dessa kan tänkas vara).

Visst är det friskt vågat och hälften vunnet, som man säger, med nya krafter. Men när man vet att "hälften vunnet" är ett abstrakt begrepp som går merparten av dem förbi (jösses om de ens vet att -50 + 50 = 0) så vete tusan om inte det här självförtroendet med vilket de ämnar lura skjortan av sina medmänniskor bara slår tillbaka på dem själva.